Årsager til katteallergi

Katte allergisymptomer skyldes hovedsageligt det allergen, Fel d1, et protein molekyle fundet i kattens skæl og spyt.

Kattensspytkirtler og talgkirtler producerer proteiner. Under pleje af katten, når katten slikker sin hud og pels, deponeres allergenpå pelsen og bliver luftbårne støvpartikler. Når disse allergener, indåndes af mennesker, kan det udløse allergiske reaktioner.

Kattens allergen er, i modsætning til hundens allergen, meget let og transporteres meget let gennem luften. De kan trænge dybt ned i lungerne og udløse allergi.

Antallet af allergener produceret af en enkelt kat er forskellig fra kat til kat. Også hankatte har tendens til at producere mere allergener end kvindelige katte, på grund af mere sekretion af proteinet Fel d1.

Det har været almindelig at tro, at kun hjem med katte som kæledyr har allergener i deres huse. Dette skyldes at hver eneste individuelle menneske eller dyr har en personlig “sky” af støvpartikler omkring sig. Denne personlige sky bevæger sig langs med dem. Hvis personen er katteejer eller har mødt nogen, der ejer en kat, kan han eller hun få katte allergener i deres personlige “sky”.

Så når mennesker bevæger sig omkring, kan personen uforvarende modtage katte allergener i lighed med andre støvpartikler fra andre mennesker. Så når en person er udsat for et stort antal af allergener, kan det udløse symptomer på katteallergi, enten

for personen selv eller vedkommendes omgivelser.

Symptomer på katteallergi

Symptomer på katteallergi kan forårsage mild til svær reaktioner hos mennesker. Mange mennesker kan endog udvikle kronisk astma.

Katteallergi symptomer er synlige, og viser sig omkring 15 minutter til 1 time efter udsættelse for allergenet. Den fælles

symptomer på katteallergi er:

  • Nysen
  • Hoste
  • Stoppet næse
  • Ondt i halsen
  • Rindende, røde øjne
  • Kløende næse
  • Stramning i brystet
  • Hvæsen og vejrtrækningsbesvær

Man kan lide af rindende næse eller høfeber, i det øjeblik man kommer ind et værelse eller er udsat for katte allergener. Den person, kan også havee reaktioner som astma angreb, løbende næse, osv. Man kan endda udvikle kontakt eksem eller nældefeber på huden i de områder, der kommer i kontakt med katteskind eller spyt.

Du kan ikke forhindre kat allergener eller katte skæl, da de er luftbårne. Du kan dog forsøge at minimere generne ved at prøve følgende vejledninger.

Du skal børste katten dagligt for at fjerne kattens skæl. Hvis du er allergisk over for katte skæl, er det klogt, hvis du beder en anden om at gøre det. Du kan bruge almindeligt vand til at bade din kat ugentligt og derefter gå videre til hver fjortende dag.

Hold kattens pels fri for lopper og mider

Hvis du ikke kan undgå en kat, der bor omkring dig, kan du installere (HEPA) filtre. Du skal ventilere rummene for at reducere katte allergener og støv niveauer og reducere luftfugtighed. Rens din tæpper, vægge, møbler og sengetøj med en støvsuger. Du kan kun styre din katte allergiske symptomer, ved at undgå kattens allergener.

Behandling af katteallergi

Hvis du har mistanke om katteallergi, så skal du tale med din læge om det. Han kan rådgive dig vedr. antihistaminer.

Katteallergi symptomer ligner mange andre allergiske reaktioner. Så lægen kan udføre en test, der skal sikre, at det er katteallergi, du lider af.

Tal med din læge om den bedste fremgangsmåde for at lindre dine katte allergi symptomer.

Det ville også være en god ide at henvende dig til Allergibehandler Betty Koudal, www.bkoudal.dk